De wandelroute start bij TOP Onland.
Herberg Het Onland ligt al sinds het jaar 1790 aan de kronkelige Rekhemseweg van Doetinchem naar Gaanderen. De naam ‘Onland’ verwijst naar het meest drassige en onbruikbare stukje grond dat op het landgoed Slangenburg te bespeuren was. Op die plek stichtte ‘stamvader’ Gerrit Hendrik Nijenhuis rond 1790 een boerderij annex herberg. Het horecabedrijf wordt nu al meer dan 225 jaar gerund door leden van de familie Nijenhuis.
In de dertiger jaren leefde bij de Benedictijnen de wens om in Gelderland een nieuwe kloostervestiging te stichten. Ze hadden gehoord dat kasteel Slangenburg leeg stond, nadat dit in 1945 was afgenomen van de Duitse familie Passmann. In oktober hetzelfde jaar kwamen de eerste monniken aan op kasteel Slangenburg.
In de jaren van de wederopbouw na 1945 konden de monniken moeilijk aan bouwmateriaal komen. Wie goed kijkt ziet overal stenen van verschillende grootte in het klooster. De paters beschikten in het complex over een compleet boerenbedrijf en meerdere ateliers voor boeken, kerkelijke kunst en fotografische reproductie. Vandaag de dag functioneert het klooster als stiltecentrum.
Kasteel Slangenburg is prachtig gelegen in een 17e-eeuws landschapspark. Het huis zelf stamt grotendeels uit de 17e-eeuw als opvolger van een 15e/16e-eeuws huis. Niet alleen het uiterlijk van het gebouw is imponerend, ook het inwendige van het kasteel is zeer bezienswaardig. Prachtige gestucte plafonds, mooie wandschilderingen en antiek meubilair maken het een lust voor het oog. Alles ademt de rust en sfeer van een voorbije tijd.
Het kasteel is momenteel in gebruik als gastenverblijf van de Sint Willibrordsabdij.
Diegene die vanuit het kasteel eropuit wil trekken, wacht een meer dan bijzondere omgeving. Het landgoed behoort tot de best bewaarde voorbeelden van Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw. De kenmerken van deze stijl, strakke lijnen in een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven. Leuk voor kinderen is de hertenweide.
Nadat in 1895 de heer Passmann het complete landgoed de Slangenburg had aangekocht, diende het kasteel tot 1945 als zomerverblijf van de familie. De familiebegraafplaats werd aangelegd in 1901 nadat dochter Gertrud op slechts 20-jarige leeftijd plotseling overleed.
De begraafplaats was een eigen ontwerp met een vierkante omheining door middel van een hoge muur. Het toegangshek dateert uit circa 1720 en het beplantingsplan was van de rentmeester Beltman met vele bijzondere bomen en struiken. De overleden nazaten van Arnold Passmann en ook hijzelf, werden allen op deze plek begraven.
Na 1945 werd het landgoed Slangenburg verbeurd verklaard als vijandelijk vermogen, maar de begraafplaats mocht de familie in erfpacht blijven beheren. Begin jaren negentig heeft de familie de begraafplaats overgedragen aan Staatsbosbeheer die al was begonnen met een gefaseerde restauratie. De gehele begraafplaats ziet er nu weer fraai uit.
Loop voor een heerlijk kopje koffie, lekker drankje of een traditionele pannenkoek weer terug naar Herberg Het Onland.