1790

Gerrit Hendrik Nijenhuis liet zijn oog vallen op een ongerept stukje onland. Althans hij krijgt het voor elkaar dat hij het stuk grond in gebruik mag nemen en er een huisje op mag bouwen: Het Onland.

1793

Gerrit Hendrik trouwt op 29-jarige leeftijd met Gerritjen Jansen. Hij verdiende zijn kost als keuterboer, dagloner en…. herbergier.

1826

Aanleg van de Rijksstraatweg Doesburg-Doetinchem-Terborg.

1833

Zoon Antonij Nijenhuis (2e generatie) neemt na het overlijden van zijn moeder Gerritjen de herberg over.

1847

De Rijkstraatweg werd enigszins verhard en aangesloten op het landelijke hoofdwegennet. Pas in 1920 werd de weg voorzien van klinkerbestrating.

1871

Theodorus (3e generatie) zet de herberg voor voort na het overlijden van zijn vader.

 
 

1881

Invoering van de Drankwet. In het totaal dienden zestien kasteleins uit Ambt-Doetinchem een aanvraag in voor een vergunning. De heer L. Welling van de gelijknamige drie vertrekken ‘van het huis’ had ingericht als herberg. Hij schonk jaarlijks 1.304 liter sterke drank. Dat was nogal een verschil met Het Onland: in de twee kamers in het voorhuis werd jaarlijks 475 liter drank genuttigd.

1885

Opening van de GOLS-spoorverbinding Zevenaar-Winterswijk met een halte te Gaanderen-Oossel.

1887

Neef Grades Antonius (4e generatie) komt op Het Onland wonen. Theodorus en zijn vrouw Elisabeth hadden geen kinderen en neef Grades neemt op termijn de herberg over, maar rijdt tevens op de diligence (postkoets).

1903

Antonius runde de herberg in combinatie met een boerderij met onder andere varkens, zo blijkt uit een advertentie in de Graafschapbode van 23 januari 1904.

1928

Zoon Johannes Bernardus (5e generatie) trouwt met Berendina Maria Elberts. Samen leggen zij meer de nadruk op het boerenbedrijf.

1930

Grades Antonius viert zijn 50-jarige jubileum bij het R.K. koor te Gaanderen.

 
 

1933

Grades Antonius overlijdt op 83-jarige leeftijd.

1940

Tijdens de mobilisatieperiode waren Nederlandse soldaten gelegerd bij Het Onland.

1944

Begin september 1944 arriveerden grote groepen van de Waffen-SS in Zelhem. Verschillende eenheden werden verdeeld over Halle-Nijman, Kruisberg, Slangenburg, het Zand, de Kappenbulten en Het Onland.

1955

Echtpaar Nijenhuis koopt de boerderij van Hermanna Passman, landheer van Slangenburg.

1957

Johannes Bernardus overlijdt op 64-jarige leeftijd. Zijn vrouw Dina pakt de zaken voortvarend aan: zij liet de daele ombouwen tot feestzaal.

1965

175-jarig jubileum wordt groots gevierd.

 
 

1968

Dansavonden, popmuziek… maar ook een typisch café-restaurant waar gasten terecht konden voor een lekker borreltje en een goede pannenkoek, zoals een journalist van de Graafschapbode in 1968 kenschetste…

1978

Laatste dansavond.

1979

Zoon Willy (zesde generatie) neemt Het Onland over.

1980

Grote brand legt de herberg grotendeels in as.

1981

Op 19 mei wordt de herberg onder grote belangstelling officieel heropend door burgemeester Havermans.

1990

Viering 200-jarig bestaan.

 
 

1996

Wilfried Nijenhuis (7e generatie) neemt de herberg over.

2015

225-jarig bestaan. Uitgave boek.

2016

Hofleverancier.

Sinds 1 juni verwelkomen we u weer met een lach! Dit gaat uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM, omdat de gezondheid van onze gasten en ons personeel voorop staan.

Onze zaal hebben we omgetoverd tot restaurant, zodat we de anderhalve meter ruim aan kunnen houden tussen de gasten. Hierbij mogen er 2 personen aan één tafel bij elkaar zitten, tenzij het één huishouden betreft. In totaal mogen er 30 gasten binnen zijn, dus zullen we u soms ook teleur moeten stellen, omdat het snel vol zit. U bent verplicht om te reserveren. 

Buiten, op onze terrassen, verwelkomen we u op gepaste afstand. Hier hoeft u niet te reserveren. Wel wordt u verzocht zich vooraf te melden bij één van onze medewerkers en hun aanwijzingen op te volgen. Bij aankomst zullen wij u een aantal vragen stellen betreffende uw gezondheid. 

Tevens kunt ons bij ons pannenkoeken bestellen voor thuis.

U kunt uw bestelling telefonisch doorgeven op 0315-323219 en afhalen op een gewenst tijdstip bij ons ijsloket. De pannenkoekenkaart kunt u op deze website vinden. 
De pannenkoek wordt gereserveerd op een bord dat u mag houden!
U wordt verzocht zoveel mogelijk per pin te betalen.

Wij hebben er enorm veel zin in, om u weer als vanouds te laten genieten bij het Onland.

Zorg goed voor uzelf en voor elkaar.
Team het Onland.