Nog steeds een oogje in het zeil

Het oudste familiebedrijf van Doetinchem en misschien wel van heel Nederland! We hebben het over Het Onland dat al 227 jaar aan de Rekhemseweg staat. Wilfried Nijenhuis is de eigenaar van dit ‘oudje’ en de zevende in zijn generatie.

Al vanaf 1790 is Het Onland in handen van de familie Nijenhuis. Het herbergiersbloed stroomde waar het niet gaan kon en in 1996 nam Wilfried de herberg over van zijn ouders. Hij heeft nooit een stoel of tafel verzet. “Alles blijft zoals het is, dat zal nooit veranderen.”

Moerasgebied
Wilfried neemt ons 227 jaar mee terug in de tijd en haalt een oude kaart tevoorschijn. “Het was hier vroeger een moerasgebied. Niet echt een handige plek om een herberg op te beginnen. Mijn oma vertelde dat ze in het moeras weleens was weggezakt. Als het heel nat weer is, merken we nog steeds dat de grond hier soppig is. Vandaar de naam Het Onland.”

IJzerfabriek
Maar waarom dan uitgerekend op deze plek een herberg beginnen? Daar had Derk Nijenhuis, de grondlegger van Het Onland, over nagedacht. “Er was iets verderop veel ijzer in de grond te vinden en er kwam een ijzerfabriek, de eerste in Nederland! Om de werkers op te vangen, begon hij hier een boerderijtje.”

Moeder Onland
De oude zwart-wit foto’s van familie Nijenhuis zijn nog steeds te bewonderen aan de muur. Ook die van moeder Onland, zij is in 1985 overleden, maar houdt zo nog steeds een oogje in het zeil. “Mensen praten nu nog steeds over Moeder Onland, mijn oma. Ik ben bij haar opgegroeid en heb veel van haar geleerd. Iedereen had ontzag voor haar. Bazig, streng en een echte zakenvrouw, maar op een rechtvaardige manier. Ze was verantwoordelijk voor de omschakeling van boerderij met horeca naar horeca met boerderij. Oma maakte het succesvol. De koebakken heeft ze zelf uit de boerderij gehaald en er een feestzaal van gemaakt.”