Gerrit Hendrik Nijenhuis liet zijn oog vallen op een ongerept stukje onland. Althans hij krijgt het voor elkaar dat hij het stuk grond in gebruik mag nemen en er een huisje op mag bouwen: Het Onland.
Gerrit Hendrik trouwt op 29-jarige leeftijd met Gerritjen Jansen. Hij verdiende zijn kost als keuterboer, dagloner en…. herbergier.
Aanleg van de Rijksstraatweg Doesburg-Doetinchem-Terborg.
Zoon Antonij Nijenhuis (2e generatie) neemt na het overlijden van zijn moeder Gerritjen de herberg over.
De Rijkstraatweg werd enigszins verhard en aangesloten op het landelijke hoofdwegennet. Pas in 1920 werd de weg voorzien van klinkerbestrating.
Theodorus (3e generatie) zet de herberg voor voort na het overlijden van zijn vader.
Invoering van de Drankwet. In het totaal dienden zestien kasteleins uit Ambt-Doetinchem een aanvraag in voor een vergunning. De heer L. Welling van de gelijknamige drie vertrekken ‘van het huis’ had ingericht als herberg. Hij schonk jaarlijks 1.304 liter sterke drank. Dat was nogal een verschil met Het Onland: in de twee kamers in het voorhuis werd jaarlijks 475 liter drank genuttigd.
Opening van de GOLS-spoorverbinding Zevenaar-Winterswijk met een halte te Gaanderen-Oossel.
Neef Grades Antonius (4e generatie) komt op Het Onland wonen. Theodorus en zijn vrouw Elisabeth hadden geen kinderen en neef Grades neemt op termijn de herberg over, maar rijdt tevens op de diligence (postkoets).
Antonius runde de herberg in combinatie met een boerderij met onder andere varkens, zo blijkt uit een advertentie in de Graafschapbode van 23 januari 1904.
Zoon Johannes Bernardus (5e generatie) trouwt met Berendina Maria Elberts. Samen leggen zij meer de nadruk op het boerenbedrijf.
Grades Antonius viert zijn 50-jarige jubileum bij het R.K. koor te Gaanderen.
Grades Antonius overlijdt op 83-jarige leeftijd.
Tijdens de mobilisatieperiode waren Nederlandse soldaten gelegerd bij Het Onland.
Begin september 1944 arriveerden grote groepen van de Waffen-SS in Zelhem. Verschillende eenheden werden verdeeld over Halle-Nijman, Kruisberg, Slangenburg, het Zand, de Kappenbulten en Het Onland.
Echtpaar Nijenhuis koopt de boerderij van Hermanna Passman, landheer van Slangenburg.
Johannes Bernardus overlijdt op 64-jarige leeftijd. Zijn vrouw Dina pakt de zaken voortvarend aan: zij liet de daele ombouwen tot feestzaal.
175-jarig jubileum wordt groots gevierd.
Dansavonden, popmuziek… maar ook een typisch café-restaurant waar gasten terecht konden voor een lekker borreltje en een goede pannenkoek, zoals een journalist van de Graafschapbode in 1968 kenschetste…
Laatste dansavond.
Zoon Willy (zesde generatie) neemt Het Onland over.
Grote brand legt de herberg grotendeels in as.
Op 19 mei wordt de herberg onder grote belangstelling officieel heropend door burgemeester Havermans.
Viering 200-jarig bestaan.
Wilfried Nijenhuis (7e generatie) neemt de herberg over.
225-jarig bestaan. Uitgave boek.
Hofleverancier.